top of page

Menemen; el pueblo dónde nací / doğduğum yer.

Gracias a los yacimientos de la arcilla roja que se encuentra en esta zona, la alfarería de Menemen es muy muy conocida en Turquía. La arcilla se prepara en los grandes estanques, primero lavándola para separar de las impurezas, amasándolo luego para preparar al uso. El alfarero con la ayuda de su torno ya la puede dar forma a la arcilla.

Los tiestos para preparar el yogur son las piezas mas conocidas de esta zona. Desde hace siete generaciones, los alfareros lugareños produce todo tipo de cerámica con o sin esmalte.

Menemen ilçesinde çömlekçilik oldukça gelişmiştir. Bölgeden elde edilen ve çömlek yapmaya elverişli killi toprak, özel havuzlarda çamur haline getirilip, süzülüp temizlendikten sonra belli bir kıvama gelene kadar kurutulur ve çark üzerinde elle işlenerek biçimlendirilir. Özel fırınlarda pişirilen çömlekler su sızmasını önlemek amacıyla sırlanır.

Menemen'de kullanılan kil, sırlı ve sırsız ürünlerin bir pişirimde yapılmasına elverişlidir.

Burada artık yedinci nesil tezgâhlarda, insan gücünün yerini elektrik motorunun aldığı görülmektedir. Menemen'de 8 büyük atölye bulunmakta, pek çok yörenin tersine yeni kuşaktan da bu sanatı öğrenenler çıkmaktadır. Yapılan işlerde küp, saksı, bardak, küçük testi, testi gibi günlük kullanım eşyalarının yanı sıra turistik amaçlı hediyelik eşyalara da yer verilmektedir.


Son Paylaşımlar
Arşiv
bottom of page